W minionym tygodniu przypadał Dzień Marchewki dlatego podczas zajęć dodatkowych upiekliśmy ciasto marchewkowe!
Oto przepis na to pyszne i naprawdę łatwe w wykonaniu ciasto.
Składniki:
- 200 g brązowego cukru
- 1 szklanka oleju
- 5 dużych jajek (użyłam L)
- 200 g drobno startej marchewki ( mniej więcej 1 duuuża)
- garść rodzynek
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- opcjonalnie - skórka starta z jednej pomarańczy lub aromat pomarańczowy
Wykonanie
- Cukier zmiksuj krótko z jajkami i olejem - możesz też wymieszać po prostu łyżką.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
- Do jajek dodaj startą marchewkę, oraz porcjami mąkę.
- Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
- Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 22/22 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a wierzch posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.