Dzieci z oddziału IV na zajęciach poznawały najważniejsze rodzaje zbóż oraz produkty zbożowe .Przedszkolaki wiedzą,że pełnozbożowe makarony, pieczywo oraz płatki są źródłem węglowodanów,które dostarczają im energii do zabawy oraz błonnika, który ułatwia trawienie. Dzieci wiedzą ,które produkty powinny jeść, ponieważ są najzdrowsze.W kąciku tematycznym w sali zgromadziliśmy kłosy zbóż,ziarna zbóż, kukurydzę oraz produkty zbożowe:mąkę, ryż, płatki śniadaniowe, kaszę, makarony.Podczas zabawy "Mały młynarczyk"dzieci rozmawiały na temat młynów, które dawniej służyły do mielenia ziarna.Wykonały również pracę plastyczną wyklejając młyn różnymi materiałami plastycznymi.
W minionym tygodniu przedszkolaki udały się również na wycieczkę do piekarni P.Czwojdów. Celem wizyty było poznanie pracy piekarza oraz etapów wypiekania chleba. Dzieci z zainteresowaniem słuchały pogadanki na temat pracy piekarza, urządzeń w piekarni oraz kolejnych etapów wypiekania chleba.Poznały również różne rodzaje pieczywa.. Na zakończenie dzieci zostały zaproszone na degustację ciastek. Dzieci wróciły do przedszkola bardzo zadowolone, gdzie wysłuchały oowiadania ilustrowanego obrazkami"Jak powstaje chleb".Przedszkolaki odwiedziły kuchnię przedszkolną ,gdzie pani Mirka zademonstrowała im działanie krajalnicy do chleba.