W minionym tygodniu przedszkolaki z oddziału I w ramach tematyki tygodniowej „Dynia i pomidor w roli głównej”, poznawały pomidora i dynię w sposób polisensoryczny. Dzięki pomocy rodziców w naszej sali powstał piękny kącik, w którym znalazły się pomidory, dynie oraz przetwory (m. in dżem z dyni, kompot z dyni, pestki dyni, suszone pomidory, soki czy ketchupy). Podczas zajęć dzieci wykorzystywały dynie i pomidorki z naszego kącika do klasyfikowanie ich wgwielkości, koloru i kształtu, szeregowania od największej do najmniejszej, przeliczania. W ramach drugiego śniadania dzieci próbowały produktów pochodnych: pestek dyni, soku pomidorowego oraz dżemu z dyni.
W środę, 12.10 przedszkolaki przygotowały dla siebie podwieczorek. Z pomocą pani Sylwii, pani Pauliny i panią Mirki, która pracuje w naszym przedszkolu jako kucharka, zrobiłymuffinki dyniowe. Dzieci były zachwycone zajęciami kucharskimi a babeczki zniknęły w kilka minut.
W ubiegłym tygodniu dzieci z oddziału V rozmawiały na temat kapusty i śliwek. Przedszkolaki wiedzą, że śliwy rosną w sadzie oraz to. że ze śliwek można zrobić pyszne powidła, kompoty oraz ususzyć śliwki. Poznały gatunki kapusty oraz sposób jej kiszenia i przygotowania zapasów na zimę. Dzieci samodzielnie tarły marchew, obserwowały szatkowanie kapusty przez p. Basię przy pomocy szatkownicy, doprawiały kapustę solą i wkładały do słoików ubijając piątką. Przedszkolaki dowiedziały się również, że kapusta jest bardzo zdrowa i powinny ją jeść w różnej postaci. podczas zajęć plastycznych dzieci wyklejały kształt śliwki plasteliną, wykonały " jesienne drzewa" malując liście kapusty farbą i odbijając wzór na kartce.
Natomiast dzieci z oddziału III i IV zagebiły wiedzę o różnorodnych owcach, nie tylko z sadu ale również egzotycznych- – porównywali wielkości owoców, ich kolory, smaki.