16 października dzieci z oddziału IV obchodziły Światowy Dzień Chleba. Celem obchodzenia święta było poznanie etapu produkcji chleba, od ziarna do gotowego bochenka. Uświadomienie roli piekarza oraz narzędzi i sprzętu używanego do wypieku chleba. Rozwijanie wiedzy o zdrowym odżywianiu i codziennych produktach spożywczych. Stymulacja zmysłów poprzez dotykanie różnych rodzajów mąki i pieczywa.
Z tej okazji zaprosiliśmy do przedszkola mamę Leona, panią Agatę, która krok po kroku przygotowała wspólnie z dziećmi ciasto na chlebek. Dzieci poznały składniki potrzebne do przygotowania ciasta oraz etapy jego wyrabiania. Przedszkolaki przygotowały również chlebek o smaku bananowym. Gotowe ciasta dzieci zaniosły do kuchni przedszkolnej, gdzie piekły się pod okiem pań kucharek. Po upieczeniu była degustacja wspaniałych wypieków oraz poczęstunek przygotowany dla rodziców. Bardzo dziękujemy pani Agacie za wspaniałe zajęcie i zapraszamy ponownie.